Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012


Το τέλος της Νταϊάνα: Το τροχαίο που άλλαξε την Βρετανική ιστορία [εικόνες]

Το τέλος της Νταϊάνα: Το τροχαίο που άλλαξε την Βρετανική ιστορία [εικόνες]

31.08.2012 06:33
Συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια απο τον τραγικό θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, πρώτης συζύγου του πρίγκιπα Κάρολου και μητέρα του Χάρι και του Γουίλιαμ. Το ατύχημα που της στοίχισε τη ζωή συγκλόνισε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία, και έδωσε το έναυσμα για θεωρίες συνομωσίας
Στις 31 Αυγούστου του 1997, η Πριγκίπισσα Νταιάνα και ο σύντροφός της, Ντόντι Φαγέντ σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα στο τούνελ Ποντ Ντ' Αλμά του Παρισιού, όταν η Mercedes-Benz W140 στην οποία επέβαιναν έφυγε απο τον έλεγχο του -όπως ακούστηκε μεθυσμένου- οδηγού τους, Ανρί Πόλ, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τους παπαράτσι που τους καταδίωκαν.
Γύρω στις 12:20 π.μ. η Νταϊάνα και ο Φαγιέντ έφυγαν από το ξενοδοχείο Ριτζ για να επιστρέψουν στο διαμέρισμα της οδού Arsène Houssaye. Κάθονταν στο πίσω κάθισμα μίας μαύρης Mercedes-Benz S280, που την οδηγούσε ο Ανρί Πολ, ενω ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, ένα μέλος της προσωπικής σωματικής ασφάλειας των Φαγιέντ ήταν συνοδηγός.
Έφυγαν από το πίσω μέρος του ξενοδοχείου, από την έξοδο Rue Cambon και κατευθύνθηκαν προς τη σήραγγα Ποντ ντ' Αλμά τρέχοντας με 105 χλμ/ώρα σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από τους παπαράτσι. Πρέπει να σημειωθεί ότι το τούνελ αυτό είναι το μοναδικό οδικό τουνελ που διαθέτει πυλώνες στήριξης της οροφής, ενώ δεν έχει διαχωριστικό ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας.
Γύρω στις 12:23 π.μ. στην είσοδο της σήραγγας, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το βαρύ όχημα γλίστρησε στο οδόστρωμα και προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολώνα στήριξης της οροφής.
Κανείς απο τους επιβάτες δε φορούσε ζώνη ασφαλείας. Ο Ανρί Πολ σκοτώθηκε ακαριαία, το ίδιο και ο Φαγιέντ, ενώ ο σωματοφύλακας είχε απλά τραυματιστεί στο πρόσωπο και είχε χάσει τις αισθήσεις του.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα όμως, ήταν ζωντανή και είχε ακόμα τις αισθήσεις τις, ενώ όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες έτρεχε αίμα απο τη μύτη και τα αυτιά της και ψέλλιζε «αφήστε με ήσυχη» όταν πλησίασαν οι παπαράτσι. Ο γιατρός Δρ Μάιλεζ ήταν ο πρώτος που την πλησίασε τελικά και της τοποθέτησε το οξυγόνο.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την Νταιάνα απο τα συντρίμια και τη μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 1:18 μετά τα μεσάνυχτα και εκεί άρχισε ο Γολγοθάς των γιατρών. Η Νταϊάνα πάθαινε συνεχείς καρδιακές προσβολές και οι γιατροί προσπαθούσαν να την επαναφέρουν, ενω με τρόμο διαπίστωσαν ότι απο τη σύγκρουση η καρδια της είχε αποκολληθει (!) και είχε πάει στα δεξιά του σώματός της. Τελικά πέθανε στις 4 το πρωΐ σε ηλικία μόλις 36 ετών.
Ο θάνατός της ανακοινώθηκε στις 05:30 και βύθισε την Αγγλία στο πένθος. Η 18-μηνη δικαστική έρευνα που ακολούθησε από τις Γαλλικές αρχές, κατέληξε το 1999 στο συμπέρασμα ότι η συντριβή προκλήθηκε από τον Ανρί Πολ, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου γιατί οδηγούσε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ενώ ήταν μεθυσμένος. Η θεωρία αυτή εντάθηκε όταν κατά τη νεκροψία βρέθηκαν και ίχνη αντι-ψυχωτικών φαρμάκων στο σώμα του. Είναι όμως αυτή όλη η αλήθεια;
Από το Φεβρουάριο του 1998, ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέντ -και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz, για το οποίο εργαζόταν ο Ανρί Πολ- επέμενε ότι το τροχαίο ήταν αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας, και αργότερα ισχυρίστηκε ότι το ατύχημα ήταν οργανωμένο από την MI6 για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας που διαφωνούσε με τη σχέση της Νταϊάνας με το γιο του.
Οι ισχυρισμοί αυτοί ωστόσο απορρίφθηκαν απο τις Γαλλικές αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα, καθώς και απο την μετέπειτα έρευνα της Metropolitan Police.
Με το πέρασμα των χρόνων όμως, το ενδιαφέρον για τα πραγματικά αίτια του θανάτου της πριγκίπισσας αυξήθηκε και πολλοί κάνουν ακόμα λόγο για «θεωρίες συνομωσίας» εκ των οποίων οι επικρατέστερες είναι τρεις:
Οι Μυστικές Υπηρεσίες οργάνωσαν τη κούρσα του θανάτου, γιατί θεωρούσαν ότι οι επιλογές της πριγκίπισσας απειλούσαν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, ενώ οι φήμες για πιθανή εγκυμοσύνη της απο τον Αλ-Φαγιέντ είχαν δυσαρεστήσει πολύ το παλάτι.
Η δεύτερη εκδοχή που κυκλοφορεί είναι ότι ο Ντόντι ήταν ο πραγματικός στόχος και η Νταϊάνα απλώς παραπλευρη απώλεια. Ο Αλ- Φαγιέντ είχε ξεκινήσει κυριολεκτικά απο το μηδέν και είχε ανελιχθεί πολύ ψηλά, γεγονός που του δημιούργησε πολλούς αντιπάλους που ήθελαν να «τον βγάλουν απ' τη μέση»
Η τρίτη και ίσως πιο ακραία θεωρία, αλλά που οι Βρετανοί θα ήθελαν πολύ να ισχύει, είναι η ίδια η πριγκίπισσα να σκηνοθέτησε το θάνατό της προκειμένου να ζήσει μία καινούρια ζωή στην αφάνεια μακριά απο τους παπαράτσι και ότι πλέον ζει ινκόγκνιτο μακριά απο τα αδιάκριτα βλέμματα.
Ότι και να ισχύει πραγματικά από αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 31 Αυγούστου του 1997 η Βρετανία αλλά και όλος ο κόσμος έχασε μία πραγματικά αξιόλογη γυναίκα, ιδιαίτερα αγαπητή στη Βρετανία, που είχε αφιερώσει τη ζωή της στη φιλανθρωπία και είχε καθιερωθεί ως πρέσβειρα καλής θέλησης.




Διαβάστε περισσότερα


Πηγή: Το τέλος της Νταϊάνα: Το τροχαίο που άλλαξε την Βρετανική ιστορία [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/65568#ixzz256yd3N3B

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου