Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012


ΣΤΑ ΙΧΝΗ TΩN 51,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣTO ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Thrakiotis Στις .
DIKASTIRION
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου στο δήμο Θεσσαλονίκης, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές δεν έχουν καταφέρει
μέχρι σήμερα να αποκαλύψουν και να αποδείξουν τη διαδρομή που ακολούθησε το «ζεστό» χρήμα που υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία για τουλάχιστον 11 χρόνια και χωρίς κανέναν έλεγχο! Ακόμη και την ύστατη ώρα της δικαστικής κρίσης δεν έχει διαπιστωθεί πού κατέληξαν εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκταμιεύονταν από τα ταμεία του δήμου. Εκτός από τον φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι στις τσέπες του κατέληξε 1.000.000 ευρώ, όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι ιδιοποιήθηκαν οποιοδήπτε χρηματικό ποσό. Την ίδια στιγμή κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ότι υπεξαιρέθηκαν χρήματα από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, παρά μόνον έχουν εκφραστεί κάποιες ενστάσεις ως προς το πραγματικό ύψος του ποσού που κλάπηκε.
Είναι χαρακτηριστικά και αποκαλυπτικά τα όσα άρχισε να καταθέτει την περασμένη Πέμπτη η οικονομική επιθεωρήτρια Αν. Τσεμπερά στη δίκη που ξεκίνησε για την υπεξαίρεση - «μαμούθ» των 51,4 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης με κατηγορούμενους τον πρώην υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας Π. Σαξώνη, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, το πρώην γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια, αντιδημάρχους και υπαλλήλους του δήμου. Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη και όλοι περιμένουν με αγωνία τα όσα θα καταθέσει στη συνέχεια η κ. Τσεμπερά...
Η οικονομική επιθεωρήτρια στο πόρισμά της προσδιορίζει το ύψος του ελλείμματος σε 51,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας παραδέχεται ότι προσκομίζοντας πλαστά παραστατικά κατάφερε να «σηκώσει» περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ! Από το περιβάλλον των υπόλοιπων κατηγορουμένων, «ψιθυρίζουν» ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει στα χέρια της πόρισμα που προσδιορίζει το ύψος του ελλείμματος σε 13,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η επιβεβαίωση κάποιας από τις τρεις παραπάνω εκδοχές πολύ μικρή σημασία έχει τόσο για το νομικό σκέλος της υπόθεσης όσο και για το ουσιαστικό. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που απαιτούν διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ακόμη δεν έχουν μάθει σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα χρήματα που επιβεβαιωμένα υπεξαιρέθηκαν από την Ταμεική Υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Επικρατούσε «μπάχαλο»
Οι διαπιστώσεις ότι στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης επικρατούσε «μπάχαλο» και οι πολιτικές (ενδεχομένως και πονικές) ευθύνες της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου είναι εύλογες και δεδομένες. Οπως επίσης καταρρίπτεται από την κοινή λογική ότι ένας υπάλληλος, ο Παναγιώτης Σαξώνης, κατάφερε να «σηκώσει» 16 εκατ. ευρώ με πλαστά παραστατικά -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χωρίς να έχει άλλο συνεργό στις υπηρεσίες ή τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι αναντίστοιχη της έρευνας που ακολούθησε μετά την αποκάλυψη και τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου της υπεξαίρεσης:
- Η έρευνα ανατέθηκε σε ένα και μοναδικό άτομο, την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη γραμματειακή υποστήριξη! Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέδωσε το πόρισμά της χειρόγραφα, ενώ και με αναφορές της στην Εισαγγελία έχει επισημάνει τα «εμπόδια» που συνάντησε κατά τον έλεγχο. Επιπλέον σε βάρος της αρχικά υποβλήθηκαν και μηνύσεις από τους εμπλεκομένους. Η ίδια ερεύνησε και το άλλο οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης, αυτό της «παγίας προκαταβολής», ενώ έχει επιφορτιστεί να αποδείξει αν στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης εμπλέκονται και εφοριακοί και υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή «όλα σε... μία»!
- Ο έλεγχος και το πόρισμα εξαντλήθηκαν στο αν τηρήθηκαν προεδρικά και βασιλικά διατάγματα του 1950, διαπιστώσεις που έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή.
- Η έρευνα για τη διαδρομή του χρήματος ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Ενδεικτικό είναι ότι χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δικαστικής έρευνας, ώστε να δώσει ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης παραγγελία να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία και των συγγενών των φερόμενων ως εμπλεκομένων, αφού πρώτα διαπιστώθηκαν «περίεργες» κινήσεις στους προσωπικούς ή κοινούς λογαριασμούς σε κάποιους από τους εμπλεκομένους! Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί!
«Γραφειοκρατικός έλεγχος»
«Αφού από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, έπρεπε παράλληλα και άμεσα να γίνουν και οι κινήσεις, ώστε να διαπιστωθεί η διαδρομή που ακολούθησαν και να αποκαλυφθεί ποιοι "πλούτισαν". Στην περίπτωση αυτή έγινε το αντίστροφο. Ακολουθήθηκε ένας γραφειοκρατικός έλεγχος ο οποίος δε δίνει σαφείς απαντήσεις σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα χρήματα», σχολίασε νομικός στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».
Οταν ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, ρώτησε την οικονομική επιθεωρήτρια για το «πού πήγαν τα λεφτά», απάντηση δεν πήρε. Περίπου πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης οι διωκτικές και οι δικαστικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη διαδρομή του χρήματος. Στην Αμερική λένε ότι το «χρήμα μιλάει». Στην Ελλάδα μάλλον μιλάει μόνο τη... νοηματική γλώσσα που ελάχιστοι γνωρίζουν!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ- ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ  
                 pigi  makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου