Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


Μύθοι και αλήθειες: Καγιέν, μπουζούκια και δώρα σε τραγουδίστριες τα χρήματα της υπεξαίρεσης


Δικαστική – απόφαση κόλαφος για τον πρώην δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, αφού καταδικάστηκε σε ισόβια, μαζί με δύο συνεργάτες του. Ο πρόεδροςτου δικαστηρίου ανέπτυξε το σκεπτικό της απόφασης τονίζοντας πως «ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μιχάλης Λεμούσιας αναζητούσε μία «πηγή» χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Παναγιώτη Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ’ εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη «μηχανή» της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά».

Το ύψος του ποσού που υπεξαιρέθηκε αγγίζει τα 17,9 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση… «Το χρήματα που έλαβε ο Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η «στρόφιγγα» των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Σαξώνης μετά το 1999, που – κατά μέσο όρο – υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε» σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. «Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;» τόνισε ο πρόεδρος.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Παναγιώτη Σαξώνη «ασύδοτο» και υπογράμμισε πως «τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά».

Να υπενθυμίσουμε πως μέρος των χρημάτων που υπεξαιρούσε ο Παναγιώτης Σαξώνης πήγαιναν σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, αφού ο πρώην ταμίας του Δήμου ήταν υποκρυπτόμενος χρηματοδότης τους.

Μέσα σε… ένα βράδυ ο απλός ταμίας έγινε ισχυρός παράγοντας της νυχτερινής διασκέδασης της πόλης. Με τα χρήματα που υπεξαιρούσε –και του αναλογούσαν- έγινε ιδιοκτήτης ενός νυχτερινού κέντρου, από τα πιο χλιδάτα της πόλης, με καμαρίνια που θύμιζαν 5άστερο ξενοδοχείο και πανάκριβους, ειδικούς μηχανισμούς για την πίστα. Κυκλοφορούσε με τραγουδίστριες των μαγαζιών του και ήταν γνωστός για τα γενναιόδωρα πουρμπουάρ του. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικούς παράγοντες, ο Παναγιώτης Σαξώνης έφτασε κάποια στιγμή να διαθέτει δύο νυχτερινά κέντρα, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο, ένα κατάστημα ταχυεστίασης και ένα κατάστημα strip show.

Κυκλοφορούσε με ένα τζιπ Porsche Cayenne και οι φήμες για την προέλευση των χρημάτων που σκορπούσε ήταν πολλές. Μια από αυτές ήθελε τα χρήματα να προήλθαν από πώληση τεράστιας έκτασης στη Χαλκιδική, ενώ η πιο τρελή, τον ήθελε ανιψιό Έλληνα επιχειρηματία με… πετρελαιοπηγές στη Σαουδική Αραβία.

www.koolnews.gr                   Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου