Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Παγωμένο νερό και αδυνάτισμα

Σίγουρα έχετε ακούσει τον ισχυρισμό που λέει ότι το να πίνουμε παγωμένο νερό βοηθάει στο να χάσουμε κιλά όταν κάνουμε δίαιτα. Μάλιστα πολλές δίαιτες που κυκλοφορούν προτείνουν να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια παγωμένου νερού.

Η θεωρία πίσω από τον ισχυρισμό ακούγεται καλή, το σώμα μας έχει θερμοκρασία 37 βαθμούς κελσίου, οπότε όταν πίνουμε παγωμένο νερό το σώμα μας ξοδεύει κάποιες θερμίδες για να το ζεστάνει και να μπορέσει να το χωνέψει.. Το βασικό ερώτημα όμως είναι ένα. Πόσες θερμίδες καίμε πίνοντας 1 ποτήρι παγωμένο νερό (0-2 C). Ένα σύντομο googlarisma θα σας βγάλει σε διάφορες σελίδες, όπου άλλοι ισχυρίζονται ότι χάνεις από 10 θερμίδες/ποτήρι μέχρι και 50/ ποτήρι! Ποια είναι όμως η αλήθεια, και τι λένε οι ειδικοί?

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες (παρατίθεται η σχετική βιβλιογραφία στο τέλος) όντως όταν πίνουμε παγωμένο νερό χάνουμε και θερμίδες. Δυστυχώς όμως, οι θερμίδες αυτές είναι πολύ λίγες. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι για κάθε 430 ml παγωμένου νερού (1 μεγάλο ποτήρι) χάνουμε περίπου 3,5 θερμίδες, οπότε αν πιούμε 10 τέτοια ποτήρια νερό θα χάσουμε σε μια μέρα μόλις 35 θερμίδες. Στον ένα χρόνο, αυτό αντιστοιχεί σε 12775 θερμίδες, δηλαδή περίπου 1,5 κιλό λίπος. Αξίζει λοιπόν το κόπο? Αυτό το αφήνουμε πάνω σας.

Πάντως το να πίνουμε νερό, είτε είναι παγωμένο είτε όχι όντως μας βοηθάει να αδυνατίσουμε (ή να διατηρήσουμε το βάρος μας) για τους εξής λόγους:

  • Γεμίζει το στομάχι και πεινάμε λιγότερο, άρα τρώμε και λιγότερο
  • Επειδή διψάμε λιγότερο, πίνουμε και λιγότερα αναψυκτικά   
  •                 pigi http://www.adinatisma.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου